İMSAK'A 02:00
HABER GÖNDER
2015 yılından bu yana, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Defne Belediyesi katkılarıyla Aalen Antakya Kültür Derneği ev sahipliğinde, her yıl Hatay’ımızın bir değerine verilen “Altın Defne Edebiyat Ödülü” bu yıl (2019) Hataylı Yazar Sezer Ateş Ayvaz’ın oldu. Ödül daha önce: Enver Ercan (2015), Nihat Özdal (2016), Sabahattin Yalkın (2017), Hüseyin Ferhad (2018)’a verilmişti.
ÖZGEÇMİŞ:
Sezer Ateş Ayvaz Antakya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi ‘Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’ bölümünde ‘Kadınlara yönelik periyodikler (1928- 1938) ‘ konulu tezle yüksek lisans yaptı. Aynı üniversitede ‘Türk Romanında Değişen Bir Paradigma: Politik Roman’ konulu tezle doktor ünvanını aldı. Edebiyata lise-üniversite yıllarında şiirle başladı. ‘Türkiye Yazıları, ‘Sesimiz’ gibi dönem dergilerinde şiirleri yayınlandı. Abdi İpekçi Film Eleştirisi yarışmasında ‘Kaşık Düşmanı ‘ adlı film eleştirisi ödüllendirildi. İlk öykü dosyası ‘Bütün oteller İstanbul Palas’ ile 1987 Akademi Kitabevi Öykü Başarı ödülünü kazandı. 1988 yılında ‘Aynalarda Yaz’ ((Afa Yayınları) , 2000’de ‘Yeryüzü Taksim’ ( Cem Yayınları) adlı öykü kitaplarını yayınladı.
Can Yayınları’nca basılan; Tamiris’in Gecesuçları adlı üçüncü öykü kitabı 2006 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer görüldü. 2008 yılında Can Yayınları, Aynalarda Yaz’ı yeniden okuyucuya sundu. Öyküleri ve yazılarıyla çeşitli antolojilerde yer aldı: Kadın Öykülerinde Doğu, Kadın Öykülerinde İstanbul, İlk Gençlik Çağına Öyküler, Can Öykü Antolojisi, İlk Gençlik Çağına Öyküler, 80 Yazardan Öykü- Genç olmak, Canımı Yakma, Kadınların Ruh Acıları, İstanbul Öyküleri, Emek Öyküleri, Madenci Öyküleri, Karla karışık, Öyküden Çıktık Yola, Aşk Mektupları. Pupa Yayınları’ndan çıkan ‘Son Otobüs’ temalı öykü kitabını hazırladı ve bir öyküsüyle (son otobüs) kitapta yer aldı. Antolojilerde yer alan bazı öyküleri farklı ülke, dillerde yayınlandı.
Kültür, edebiyat konularında, gazete ve dergilerde deneme ve incelemeler yazdı. Türk Edebiyatı’nın başlangıcından günümüze kadar gelen yazarların kitaplarını yorumlayan metinleri, çok sayıda dergi ve etkinliklerde yer aldı. Halit Ziya Uşaklıgil, Kemal Tahir, Güzin Dino, Suat Derviş, Peride Celal, Nezihe Meriç, Tarık Buğra, Necati Cumalı, Kamuran Şipal, Sabahattin Kudret Aksal, Sevgi Soysal, Selim İleri, Füruzan, Tezer Özlü, Leyla Erbil, İnci Aral, Aslı Erdoğan, Kafka, john Berger, Hermann Hesse, İngeborg Bachmann, Wolfgang Bourhert, Walter Benjamin, Hannah Arendt, Vaclav Havel yapıtlarından yola çıkan deneme- eleştiriler yazdı. Ülke içi ve dışındaki etkinlik, kongre ve sempozyumlarda Türk roman ve öyküsünün tarih ve paradigmalarını inceleyen bildiriler sundu. Haber Merkezi
Altın Cam Seyir Terası Festivale Yetişecek
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.