İMSAK'A 02:00
HABER GÖNDER
Kırsal bölgeler ve ormanlık alanlarda çıkabilecek yangınlara hızlı ve etkin müdahale etmek için Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan gönüllü itfaiyeci ekipleri, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile bir araya gelerek başarıyla bitirdikleri kurs sertifikalarını aldılar.
Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda gerçekleşen buluşmada, proje kapsamında belirlenen Seldiren, Yaylacık, Kömürçukuru, Hacıpaşa, Karbeyaz, Beşaslan ve Işıklı mahallelerinin Gönüllü itfaiyecileri ile muhtarları da yer aldı.
Programda HBB Başkanı Savaş tarafından 3 aylık eğitimleri tamamlanan gönüllü itfaiyecilere sertifikaları dağıtılırken, katılan mahalle muhtarlarına yangın ihbar formu defteri verildi.
Gönüllü itfaiye ekiplerine deneyimli personel tarafından yangınlar ve alınabilecek önlemler konusunda bilgiler verildi.
AMAÇ HIZLI VE ETKİN MÜDAHALE
Programda bir açıklama gerçekleştiren HBB Başkanı Lütfü Savaş, yangınsız yıllar dileyerek başladığı konuşmasında, Samandağ’ındaki yangından sonra gönüllü itfaiyecilik konusunda bir müjde verdiklerini belirterek: “Samandağ’ındaki yangından sonra Hatay’da bize uzak olan, itfaiye istasyonlarına uzak olan bölgelerde gönüllü itfaiyecilik olgusunu başlatacağımıza ve bu sistemi kuracağımıza her köyden muhtarlarımız ve 3 tanede 18-49 yaş arası arkadaşımız gönüllü olarak biz de 3 aylık kurs görecek ve bu kurstan sonra teçhizatlarını vereceğiz ve 3 tonluk bir römork ve yangın söndürücü aracıyla onları köye teslim edip baş başa bırakacağız. Amacımız şu; Her yerde istasyonumuz var ama istasyonlarımıza mesafe olarak uzak olan aynı zamanda yangın çıkma ihtimali yüksek olan mevkilerde köylerimizde, 3 tonluk römork ve 3 tane gönüllü itfaiyecimizi elbiseleriyle birlikte hazır tutmak, bizim 20-30 dakikada ulaşabileceğimiz, söndürmeye başlayacağımız yerlerde 3-6 dakika arasında bizler gidene kadar o yangının büyümesini önlemek hatta sönmesini sağlayacak bir sistem başlatacağız demiştik. Bugün onu başlatmanın onuru içerisindeyiz. Hem kurumumuz hem daire başkanımız bu konuda çok çalıştı. Buradaki arkadaşlarımızda çok mesai harcadı. Ben teşekkür ediyorum hem muhtarlarımıza, hem de gönüllü olarak kendi köylerini ve yakın köylerini korumak ve bundan sonraki süreç içerisinde hem orman ve orman içindeki canlılarımızı, aynı zamanda tarım arazilerimizi korumak için hazır ve emek sarf eden gönüllü olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Geçtiğimiz 2020 yılında Hatay’ın farklı noktalarında orman yangınları çıktığını hatırlatan Başkan Savaş, 2020 yılında sadece pandemi ile mücadele etmediklerini, orman yangınlarıyla da mücadele ettiklerini vurguladı ve 2021’den itibaren 2020’nin ismini anmayacakları bir yıl olarak kalmasını istediklerini dile getirdi.
ALTINÖZÜ’NDE KARBEYAZ VE HACIPAŞA’DA İSTASYON OLACAK
Başkan Savaş açıklamalarının devamında: “Biz bu çalışmayı iki kurum arasında yaptık. Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ile HBB Başkanlığı kurumu birlikte bu projeyi hazırladı. Şu andan itibaren de yürürlüğe sokmuş bulunmaktayız. Ama bu yapmış olduğumuz gönüllü itfaiyecilik sistemi bundan sonra çoğalarak devam edecek. Şimdilik biz, bizim istasyonlarımıza daha uzak yerlerde olan ve yangın çıkma ihtimali yüksek olan bölgelerde konuşlandıracağız arkadaşlarımızı. İskenderun bölgesinde Işıklı mevkiinde bir istasyonumuz olacak, Belen’de Kömürçukuru mevkiinde bir istasyonumuz olacak. Antakya’da Yaylacık’da, Samandağ’ında Seldiren mevkiinde, Altınözü’nde Karbeyaz ve Hacıpaşa’da, Reyhanlı’da da Beşaslan mevkiinde bir istasyonumuz olacak. Toplam 7 istasyonumuz olacak. Hep uç noktalara koymuş bulunmaktayız. Bundan sonra proje devam ettikçe diğer istasyonlarımızın da bilgilerini paylaşmış olacağız. İnşallah bundan sonraki süreç içerisinde bu arkadaşlarımız, inşallah yangın çıkmaz ama çıkarsa da arkadaşlarımız bu olaya çok hızlı bir şekilde müdahale edeceklerdir. Eminim ki 3-6 ay arayla da gelip tüm bilgilerini tekrar antrenman yaparak tazeleyeceklerdir.” ifadelerine yer verdi.
Gönüllü İtfaiyecilerin 3 aylık eğitimlerini tamamladıklarını belirten Başkan Savaş, olası yangın durumunda gönüllü itfaiyecilerin teçhizatları ile birlikte yangın mahalline gideceklerini ve ilerleyen süreçte kısa süreli periyotlar halinde eğitimlerini tekrarlayacaklarını belirterek konuşmalarını sonlandırdı.
Belen Kömürçukuru Mahallesi’nden gönüllü itfaiyecilik ekibine katılan Mücahit Yüzer de gönüllü itfaiyecilik ekibine katıldığı için gururlu ve mutlu olduğunu belirterek:” Çok Güzel bir duygu, devletimize milletimize yararlı olmak için gönüllü itfaiyeciliği tercih ettim. Sürekli eğitim aldık, eğitim sonucunda bugün belgelerinizi aldık. Milletimize faydalı olmak için gönüllü olmayı tercih ettik. Köyümüz uç köyler olduğu için, itfaiyenin gelmesi bazen uzun sürüyor. Biz gönüllü itfaiyeci olduğumuzdan dolayı yetişmemiz çok daha kısa sürecek. İnşallah önümüzdeki yıllarda yangın yaşamayız, yangınsız yıllar dileriz.” değerlendirmelerinde bulundu. Haber: İlayda Güven
Salgın kısıtlamaları kademeli olarak azaltılacak!
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA