İMSAK'A 06:48
HABER GÖNDER
Tokaçlı mahallesinde bulunan Zeytin Müzesi, Altınözü’nün görülmesi gereken en değerli mekanlardan birisi. Yaz tatilinin başlamasının ardından başlayan turizm sezonunda ziyaretçi akınına uğraması beklenen müze, yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor.
ALTINÖZÜ Tokaçlı Mahallesi’nde bulunan Zeytin Müzesi ziyaretçilerini bekliyor. Altınözü Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından 2017 yılında açılan Zeytin Müzesi, gelişen, değişen ve güzelleşen Altınözü’nün turizmine canlılık kattı.
Havaların ısınması ve yaz tatilinin başlamasının ardından ziyaretçi akınına uğraması beklenen 300 yıllık zeytin işleme tesisinin müzeye dönüştürüldüğü turizm harikası Zeytin Müzesi’nde zeytin ve zeytin yağının tarihteki ve günümüzdeki yeri ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.
YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Tokaçlı’da yer alan, taş yapıdan oluşan, içerisinde zeytinyağı saklama depoları bulunan, atla zeytin kırımından, kuyularda zeytinyağının tutulmasına kadar tamamen geleneksel üretimin yer aldığı tesis müzeye dönüştürüldüğü günden bu yana başta öğrencilerin olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan zeytin müzesinde, Zeytin ve zeytin yağının tarihteki yolculuğu resimlerle desteklenerek anlatılıyor. Müzede sergilenen aletlerde yoğun ilgi görüyor.
BÖYLE BİR MÜZEYE SAHİP OLDUĞUMUZ İÇİN MUTLUYUZ
Türkiye’de yaklaşık 250 tane özel müze yüzün üzerinde de devlet müzesi olduğunu belirten Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, “Biz bugün mutluyuz çünkü 2017 yılında Hatay’ın ve bu bölgenin ilk zeytin müzesini açtık. Doğumundan ölümüne kadar insanların zeytinle yaşadığı bir coğrafya da da bir zeytin müzesi olması çok güzel. Biz Türkiye’nin 4 bir yanından Hatay’a gelen ziyaretçilerimizi Altınözü’ne de zeytin müzemize de bekliyoruz. Çünkü Türkiye’deki zeytin varlığının yüzde 3’ü Altınözü’nde bunun yaklaşık olarak da yüzde 10’u Hatay’da.”
TÜM TÜRKİYE TATMALI
“Bunun için biz zeytinle doğan ve zeytinle büyüyen nesillerin oluşturmuş olduğu bir kültürü burada yansıtmak istedik. Anadolu’da zeytin varlığının 12 bin yıllık bir geçmişi var. Göbekli tepede zeytin yağı ile alakalı kalıntılara ulaştı uzmanlar. Biz ta oradan alarak günümüze kadar zeytinin ve zeytinyağına dönüşme sürecini bu müzede anlatmaya çalıştık. Altınözü’nün bereketli topraklarının tarıma elverişli topraklarının yüzde 52’si zeytin ağaçlarıyla kaplı. Bu sene beklediğimiz rekolte zeytinyağında 15 bin ton. Tane zeytinde de 60 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Altınözü’nün zeytinlerinin yüzde 80’i zeytinyağına gidiyor. Yüzde 20’si de sofralık olarak kullanılıyor. Özellikle Savran’ın zeytini bizim Altınözü’ne ait. Orjini gen kaynağı burası. Onun yanında halhalı, kargaburun dediğimiz zeytin çeşitlerimiz var. Biz Altınözü’nü ve Altınözü zeytinyağını tüm Türkiye’ye insanımızın tatmasını arzu ediyoruz.” dedi.Haber-Foto: Yaser ÇAPAROĞLU
Habib-i Neccar Anıldı
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.