Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde ve Osmaniye illerindeki gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle Çukurova Kalkınma Ajansı’nda bir toplantı gerçekleştirdi. Erkılınç, toplantıda bölgede 66 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmi ilan ve reklam yayımladığını, ayrıca 1 gazete ve 6 internet haber sitesinin bekleme süresinde olduğunu belirtti. Yılın ilk üç ayında, Adana Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerdeki süreli yayınlara toplamda 102 milyon TL kaynak aktarıldığını, bunun 89 milyon 325 bin TL’sinin resmi ilan, 13 milyon 354 bin TL’sinin ise resmi reklam olduğuna dikkat çekti.
Toplantıda, süreli yayın temsilcilerinin, nüfusa ve okur sayısının az olduğu illerde gazetelerin asgari fiili satış, internet haber sitelerinin ise asgari ziyaretçi trafik şartlarının düşürülmesini talep ettiği ifade edildi. Erkılınç, bu taleplerin kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Özellikle gazetelerin asgari fiili satış şartlarının düşürülmesinin mevzuattaki birçok maddeyi etkileyeceği ve bu düzenlemenin iller bazında belirli oranlarla hazırlandığı için bu şartların daha da aşağı çekilemeyeceğini belirtti. İnternet haber siteleri için trafik şartlarının ise daha önce yüzde 50 oranında düşürüldüğünü, ancak bu değişiklikle birlikte çoğu sitenin trafikleri bir anda yarıya düştüğünü söyledi. Ayrıca, gazetelerdeki kadro meselesiyle ilgili de, şartların daha da zorlaştırılmasına gerek olmadığını ifade etti.
Erkılınç, BİK’in resmî ilan ve reklam desteğini, gazetelerin bağımsız ve güçlü olmaları için verdiğini ve “güç birliği” ilkesinin önemine dikkat çekti. Nüfusu az olan illerde bile birden fazla gazetenin yayın yapması gibi durumların, sektörün daha verimli hale gelmesine engel olduğunu belirterek, birleşme konusunda kimseyi zorlamadıklarını ancak bu konuda gerçekleri dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.
Erkılınç, görevine başladığı günden itibaren 3 yıl içinde 4. kez bölgeyi ziyaret ettiğini ve tüm illere eşit derecede önem verdiklerini, talepleri dikkatle incelediklerini belirtti. Ayrıca, yayınlar için temmuz ayında dijital ortamda bir iletişim formu oluşturacaklarını ve bu platform aracılığıyla gelen tüm görüş ve önerilerin mevzuat değişikliği çalışmalarında kullanılacağını söyledi.
Toplantının bir diğer önemli konusu ise Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası alınan tedbirlerdi. Erkılınç, deprem bölgesindeki yayınlara yönelik olarak bir dizi kolaylaştırıcı tedbir alındığını hatırlatarak, 30 Haziran 2025’e kadar Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde bu tedbirlerin devam edeceğini belirtti. Ayrıca, bu tedbirlerin 2025 sonuna kadar uzatılmasının önerileceğini, ancak kademeli olarak tedbirlerin kaldırılması konusunda da görüşlerin değerlendirileceğini ifade etti.
Toplantı, Genel Müdür Erkılınç’ın katılımcıların sorularını yanıtlaması ve görüşlerini almasıyla sona erdi. Haber Merkezi