İki aylık suyumuz kaldı!

Hatay, büyük bir susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Antakya, Samandağ ve Defne ilçelerinde içme suyu kaynaklarının hızla tükendiğini belirterek, mevcut rezervlerle yalnızca 50-60 gün daha su sağlanabileceğini açıkladı. Vatandaşlara çağrıda bulunan Öntürk, “Suyu dikkatli ve bilinçli kullanmak artık zorunluluk haline geldi” dedi.

KARAÇAY’DA 12 MİLYON METREKÜP SU KALDI

Kritik seviyeye inen Karaçay Barajı’nda yaklaşık 12 milyon metreküp su kaldığını ifade eden Başkan Öntürk, bu miktarın 4-5 milyon metreküplük kısmının ise rezerv olarak tutulduğunu dile getirdi. Öntürk, “Bu şu demek; Defne, Samandağ ve Antakya ilçelerimizin en fazla iki aylık suyu kaldı” dedi.

Durumu hafifletmek için alternatif kaynaklar üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Öntürk, “Narlıca’daki eski Antakya kaynakları, Serinyol’daki yeni kuyu çalışmaları gibi çözümlerle süreci uzatmaya çalışıyoruz. Harbiye Şelalesi’nden de su alma planımız var, ancak orada bazı engellerle karşılaşıyoruz. Meclis üyelerimiz ve muhtarlarımızdan destek bekliyoruz”  şeklinde konuştu.

HATSU’DAN UYARI: “TASARRUF TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK!”

Öte yandan Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) da yazılı bir açıklama yayımlayarak vatandaşları su tasarrufu konusunda daha duyarlı olmaya davet etti. Açıklamada, Hatay’ın artan kuraklık, azalan yağışlar ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle kritik bir eşiğe geldiği belirtildi.

HATSU yetkilileri, “Su artık sınırsız bir kaynak değil. Musluğu bir dakika erken kapatmak, boşa akan suyu önlemek, her damlayı önemsemek büyük bir fark yaratabilir” ifadelerine yer verdi. Kurum, toplumun tüm kesimlerini ortak bir bilinçle hareket etmeye çağırarak, “Geç kalmadan suya sahip çıkmalıyız. Bu mücadelede herkesin katkısı hayati önem taşıyor” mesajını verdi.

SU KRİZİNE KARŞI TOPLUMSAL SEFERBERLİK

Hem Büyükşehir Belediyesi hem de HATSU, Hatay halkının desteğiyle bu süreci en az kayıpla atlatmayı hedefliyor. Yetkililer, mevcut kaynakların korunmasının yanı sıra, su tüketiminin de ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Haber: Sabahattin Atasoy